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LEGAL ETHICS OPINION 1278  APPEARANCE OF IMPROPRIETY –  
      PUBLIC OFFICIAL: ATTORNEY  
      REPRESENTING A CLIENT BEFORE A  
      GOVERNMENTAL BODY WHEN HE  
      SHARES A PROFESSIONAL  
      RELATIONSHIP WITH A MEMBER OF  
      THAT BODY. 
 
   You have indicated that you are now associated with a law firm as “of counsel” after 
having retired from a position as corporate counsel during which tenure you engaged in 
lobbying activities before the Virginia General Assembly on behalf of that company. 
When you associated with the law firm, you continued to lobby the General Assembly on 
behalf of various groups in the same industry as your prior corporate employer. A 
member of the firm with which you are now associated has announced his candidacy for 
a seat in the Virginia House of Delegates. 
 
   In light of previous LE Op. 419 and LE Op. 537, which were rendered prior to the 
enactment of the detailed General Assembly Conflict of Interest Act, § 2.1-639.30 et seq. 
[Act], you have asked the Committee to readdress three issues: first, is it proper for a 
member of a law firm to engage in lobbying when a partner or principal of that firm is an 
elected member of the Virginia General Assembly; second, if not, is it proper for a 
member of a law firm to continue to lobby on behalf of established lobbying clients 
when, after the original lobbying activity began, a partner of that member's firm is elected 
to the legislature; and, third, if it is improper for a member of a firm to lobby the 
legislature when his partner is a member of that body, would it be improper for a lawyer 
who associates with a firm in the role of self-employed independent counsel, retained by 
the firm under a consulting agreement and listed as “of counsel” to lobby where a partner 
of that firm is a member of the General Assembly. 
 
   The appropriate and controlling disciplinary rules applicable to the questions you have 
raised are DR:8-101(A)(1) which provides that a lawyer who holds public office shall not 
use his public position to obtain, or attempt to obtain a special advantage in legislative 
matters for himself or for a client where he knows or it is obvious that such action is not 
in the public interest, and DR:9-101(C) which provides that a lawyer shall not state or 
imply that he is able to influence improperly or upon irrelevant grounds any tribunal, 
legislative body, or public official. 
 
   The Committee is of the view that the conclusions reached in LE Op. 419 and LE Op. 
537 continue to be applicable to the situation you have described, notwithstanding the 
greater detailed disclosures now required of legislators under the Act. It is the 
Committee's opinion that the legal requirements of disclosure and abstention imposed on 
members of Virginia legislative bodies do not override the ethical admonitions of the 
applicable disciplinary rules. The Committee continues to believe that compliance with 
the Act by the legislator is a legal, not an ethical, requirement and will not obviate the 
need for both lawyer-legislators and lawyer-lobbyists to adhere to the ethical obligations 
of the profession. 
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   The Committee is of the opinion that the proscriptions precluding an attorney from 
lobbying the legislature when a member of his firm is an elected member of that body 
apply equally whether the lawyer-lobbyist is lobbying on behalf of clients whose 
representation predates the election of the lawyer-legislator or on behalf of clients 
acquired subsequent to the election involved. The principles articulated in Disciplinary 
Rules 8-101(A)(1) and 9-101(C) are not mitigated by the relationship's having preceded 
the election since the potential special advantage to be obtained or improper influence to 
be exerted is only measurable at the time the appearance is made before the legislative 
body, i.e., following the election. 
 
   Finally, the Committee similarly finds it irrelevant whether the lawyer-lobbyist enjoys a 
partner, associate, or self-employed independent “of counsel” relationship with the firm 
of which the lawyer-legislator is a member. The Committee believes that the doctrines of 
avoiding inferential special advantage or improper influence are equally applicable to all 
lawyers engaged in a professional relationship with the law firm of an elected legislator. 
 
   Therefore, upon careful reconsideration, the Committee reaffirms the prohibitions 
articulated in LE Op. 419 and LE Op. 537 and opines that, the General Assembly 
Conflict of Interests Act notwithstanding, it is improper for an attorney to lobby before 
the General Assembly or other legislative body when a lawyer with whom he shares a 
professional relationship is an elected member of that body. 
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